Κεντρική σελίδα ΕταιρείαTo όραμαΔραστηριότητεςΔυνατότητες υποστήριξηsΣυνδέσειsΝέαΕπικοινωνία
 
Συναυλίες - ρεσιτάλ
  Συμπόσια
Ημερίδες
Εκθέσεις
Εκδόσεις
Διαφημιστική καμπάνια
Άλλες εκδηλώσεις
  Master Class
Εκπόνηση μελετών
 
Maria Callas-Αφιέρωμα
 

 
 
   
 
   
 
 
   
 


 
 

Η «Εταιρεία για το Κτήριο της Όπερας & της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας», υπό την αιγίδα του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, παρουσιάζει την έκθεση με την επωνυμία «Στον αστερισμό Maria Callas», ως αναπόσπαστο μέρος του 15μερου Φεστιβάλ: «Σινιάλο …Ένας Φάρος Πολιτισμού στον “Φλοίσβο”», που διοργανώνει στο ιστορικό κτήριο, στο Παλ. Φάληρο.
Στην έκθεση αυτή εκτίθενται τα δύο κοστούμια από την όπερα «Νόρμα» του 1960 στην Επίδαυρο, σπάνιο φωτογραφικό υλικό από παραστάσεις της και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από την ζωή και την καλλιτεχνική της πορεία. Επίσης, παραγωγές της Ετα-ρείας, όπως εκθέσεις, συναυλίες κτλ. της 15χρονης πορείας της, και εκδόσεις της, όπως Ημερολόγια, τον Τόμο των Πρακτικών του Συμποσίου: «Στην Δίνη της Τέχνης. Όπερα-Τάσεις και Ανατροπές», με τελευταίο το Gala Όπερας στο Ηρώδειο, στις 21.9.2014.
Όλες οι εκδηλώσεις, συνεχίζουν τις προσπάθειες για να ιδρυθή η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας -στο κτήριο της οδού Πατησίων 61, όπου έζησε ως έφηβη-, ώστε να τιμηθή, η μεγάλη καλλιτέχνις για την προσφορά της στο λυρικό θέατρο, αλλά και να τονιστή η ανάγκη μιας αρτιότερης προετοιμασίας νέων καλλιτεχνών, που θα τους επιτρέψη να διακριθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


Μια γιορτή με άλλες «γεύσεις»…

Η σκέψη που μας οδήγησε στην πρόταση τού να είναι ο Φλοίσβος (ένα ιστορικό κτήριο) που θα δεχτή το Φεστιβάλ αυτό, σαν μια εκδήλωση χαράς και άτυπης Προαναγγελίας, γεννήθηκε εξ αιτίας του Μεγάλου Γεγονότος, που είναι τα πρώτα Εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τέλος της χρονιάς 2015 στο Φαληρικό Δέλτα, και που περιλαμβάνει την Όπερα και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Ο Κύριος Διονύσης Χατζηδάκης, χαρισματικός άνθρωπος και σημαντικός Δήμαρχος για το Παλ. Φάληρο, απεδέχθη την πρότασή μας, που έχει σαν σκοπό επίσης να αναδειχθή ο Φλοίσβος, το ιστορικό αυτό κτήριο, σαν φορέας Πολιτισμού, αναβιώνοντας τη σημασία που είχε το Παλ. Φάληρο, στην ιστορία του τόπου μας. Η Εταιρείας μας, έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ιστορική στιγμή για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στην Χώρα μας, αποφασίσαμε να οργανώσουμε αυτήν την Γιορτή για τον, σε λίγο, Φάρο-Πολιτισμού (στο Φαληρικό Δέλτα) στον Φάρο-Φλοίσβο, που είναι σημειολογικά σαν να εκπέμπει στο πέλαγος (της κούρασης, της απόγνωσης, που τα τελευταία χρόνια βιώνει ο τόπος -πολίτης-κόσμος), ένα σινιάλο-κάλεσμα-πρόσβαση στο σίγουρο και παρήγορο λιμάνι της αγάπης, που είναι η Μουσική και η Τέχνη.
Ο στόχος είναι ξεκάθαρος προσκαλούμε σε μια γιορτή με άλλες “γεύσεις”, άλλα χρώματα, άλλα ακούσματα -που και αυτά υπάρχουν- και προκαλούμε τον κόσμο να τα γνωρίσει, για να τα αποδεχτή ή να τα απορρίψη, αλλά μπορεί και κάποιοι να τα αγαπήσουν και να θητεύσουν σε αυτά.
Τίποτα δεν γεννιέται χωρίς την σπορά.

Βάσω Παπαντωνίου Ιδρύτρια-Πρόεδρος

 

Τα αυτόφωτα αστέρια δεν χρειάζονται φωτισμό…

Με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκα την πρόταση συνεργασίας της Εταιρείας για το κτήριο της Όπερας & της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» για την πραγματοποίηση ενός 15νθήμερου Φεστιβάλ, αφιερωμένου στη Μαρία Κάλλας, με τίτλο «Σινιάλο... ...ένας φάρος Πολιτισμού από τον Φλοίσβο» από 1η-15η Μαρτίου τ.έ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Φλοίσβος», του Δήμου μας, στο οποίο συμμετέχουν μεγάλα ονόματα της Τέχνης. Πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η διάσημη υψίφωνος κ. Βάσω Παπαντωνίου, Πρόεδρος της Εταιρείας και ο επίσης διάσημος συγγραφέας και πρώην Πρέσβης της Ελλάδος στην UNESCO, στο Παρίσι, κ. Βασίλης Βασιλικός. Προσωπικότητες που με περιβάλλουν με τη φιλία τους. Τα αυτόφωτα αστέρια δεν χρειάζονται τεχνητό φωτισμό, αφού από μόνα τους λάμπουν. Ένα τέτοιο αστέρι υπήρξε η αείμνηστη Μαρία Κάλλας, η οποία με την αγάπη της προς την Τέχνη, αλλά και την Ελλάδα μάς έκανε πλουσιότερους σε αισθήματα. Υπήρξε η καλλίτερη πρέσβειρά μας ανά την Υφήλιον. Αξιοσημείωτη είναι η ανιδιοτελής προσφορά και προσπάθεια της προαναφερθείσης Εταιρείας και ιδιαίτερα της κ. Βάσως Παπαντωνίου, η οποία ποικιλοτρόπως τιμά την πόλη μας, για να συμπεριληφθεί η δημιουργία του νέου κτηρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο υπό ανέγερση Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στο Φαληρικό Δέλτα. Σ΄ αυτούς που μας συγκίνησαν, μάς εκφράσανε, μας γητέψανε οφείλουμε πάντα. Δεν μας οφείλουν, αφού το δικό τους …. χρέος ξεπλήρωσαν εφάπαξ με την προσφορά τους.

Διονύσης Χατζιδάκης Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 1 Μαρτίου/ όπερα Βραδιά Όπερας στον Φλοίσβο
Δευτέρα 2 Μαρτίου/ θέατρο, μουσική Το Εθνικό με ΦΟ-ΡΑ
Τρίτη 3 Μαρτίου/ ραδιόφωνο Αφιέρωμα στο Τρίτο Πρόγραμμα
Τετάρτη 4 Μαρτίου/ κινηματογράφος Αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη
Πέμπτη 5 Μαρτίου/ βιβλίο, ντοκιμαντέρ Οι μεταμορφώσεις μιας Τέχνης
Παρασκευή 6 Μαρτίου/ κινηματογράφος Αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο
Σάββατο 7 Μαρτίου/ όπερα Γκαλά 'Οπερας της Λυρικής Σκηνής
Κυριακή 8 Μαρτίου/κινηματογράφος Αφιέρωμα στον Περικλή Χούρσογλου
Δευτέρα 9 Μαρτίου/ θέατρο, μουσική «Η μητέρα του σκύλου»
Τετάρτη 11 Μαρτίου/κινηματογράφος Αφιέρωμα στον Τάκη Παπαγιαννίδη
Πέμπτη 12 Μαρτίου/ μουσική, εκδόσεις Αφιέρωμα στην «Μικρή Άρκτο» της δισκογραφίας
Παρασκευή 13 Μαρτίου/ λογοτεχνία, μουσική Αφιέρωμα στον Τίτο Πατρίκιο
Σάββατο 14 Μαρτίου/ λογοτεχνία, μουσική Αφιέρωμα στον Κωστή Μπαστιά
Κυριακή 15 Μαρτίου/ η γιορτή των παιδιών