To ss
 
 

 
 
   
 
   
 
 
   
 
 


Οι προσπθειες της Εταιρεας για το Κτριο της περας και της Ακαδημας Λυρικς Τχνης «Maria Callas», η οποα ιδρθηκε στις 31 Ιουλου 2000 απ προσωπικ πρωτοβουλα και με την συμπαρσταση γνωστν προσωπικοττων απ’ λο τον κοινωνικ ιστ της χρας (και αναγνωρστηκε απ το ΥΠ.ΠΟ.Τ. το 2002), εχε ως ραμα την πραγματοποηση του μεγλου ργου της δημιουργας ενς κατλληλου κτηρου για το Λυρικ μας Θατρο και παρλληλα την δρυση Ακαδημας Λυρικς Τχνης που θα φρει το νομα της Maria Callas, φρος τιμς στη μγιστη καλλιτχνιδα μουσικ.

Η Εταιρεα στην πορεα των 16 χρνων απ την δρυσ της, διοργνωσε συναυλες, εκθσεις ζωγραφικς, εκπνησε μελτες και προσεγγιστικ προπολογισμ απαιτομενων δαπανν και μελετν για τη δημιουργα του Νου Κτηρου Εθνικς Λυρικς Σκηνς και της Ακαδημας Λυρικς Τχνης «Maria Callas». Ενδεικτικ αναφρουμε την οργνωση της μοναδικς κθεσης με ττλο «Στον Αστερισμ Maria Callas - η καταγωγ ενς μθου», με αντικεμενα, σπνια προσωπικ ντοκουμντα, video με μαρτυρες προσωπικοττων και συνντευξη της διας, την πρτη παρουσαση «Γλυπτ Κοστομια περας», απ τον Νκο Φλρο, την επσης πρτη παρουσαση στην χρα, της 100μελος Ορχστρας Musica Aeterna του Νοvosibirsk, στο Ηρδειο το 2007, με διευθυντ τον Θδωρο Κουρεντζ και σολστ τις Vesselina Kasarova και Simone Kermes, το Διεθνς Συμπσιο: «Στη Δνη της Τχνης. περα-Τσεις και Ανατροπς», με συμμετοχ ελλνων και ξνων ομιλητν στο Αμφιθατρο του Νου Μουσεου Ακροπλεως το 2010, το Gala περας στο Ηρδειο το 2014 –που γινε και η επσημη εξαγγελα της δρυσης της Ακαδημας-, και τλος, το 2015, το 15μερο Φεστιβλ: «Σινιλο-νας Φρος Πολιτισμο στον “ΦΛΟΙΣΒΟ”», με συμμετοχς του Εθνικο Θετρου, της Εθνικς Λυρικς Σκηνς, του Γ Προγρμματος και αφιερματα σε σκηνοθτες, ποιητς, μουσικος κτλ.  

λες οι σημαντικς αυτς εκδηλσεις εχαν ως στχο την ευαισθητοποηση της κοινς γνμης αλλ και την σκηση πεσης προς την πολιτεα, αφο το ργο αυτ δεν μπορε να εναι ιδιωτικ.

Μσα σ’ αυτ τη φιλοσοφα κινθηκε η σειρ επαφν με φορες του πολιτικο αλλ και του οικονομικο χρου, μεταξ των οποων και το δρυμα «Σταρος Νιρχος».

τσι, το 2006 η εξαγγελα του Ιδρματος τι αναλαμβνει να κατασκευσει εξ’ ολοκλρου το κτριο της περας στο Φαληρικ Δλτα και να το παραδσει φτος στο Υπουργεο Πολιτισμο, που εναι ο επσημος φορας στον οποο ανκει η Εθνικ Λυρικ Σκην, προσφρει τη μγιστη ικανοποηση στα μλη της Εταιρεας, δεδομνου τι αυτ η κατληξη αποτελε την επιτυχ ολοκλρωση ανεξντλητων προσπαθειν μιας δεκαετας.

Ως Πρεδρος της Εταιρεας απ κοινο με τα μλη του Διοικητικο Συμβουλου και με τη στριξη Εταρων και Φλων συνεχζουμε το ργο μας προκειμνου να υλοποιηθε και η Ακαδημα Λυρικς Τχνης, που θα φρει το νομα της Maria Callas. Εναι σημαντικ να ιδρυθε αυτ η Ακαδημα, δεδομνου τι θα περιλαμβνει λες τις δεξιτητες που αφορον στην λυρικ τχνη, και που δεν υπρχουν συγκεντρωμνες οτε στη χρα μας, οτε σε καμα λλη Ακαδημα του εξωτερικο. Οι σπουδς σε αυτν θα εναι ισξιες και θα αναγνωρζονται απ τις μουσικς Ακαδημες και Σχολς της Ευρπης.

Η Ακαδημα Λυρικς Τχνης, δυστυχς, για λγους καθαρ τεχνικος, δεν μπορε να γνει δπλα στην περα πως το οραματισθκαμε, γι’ αυτ προσανατολιζμαστε σε να κτριο μεγλης ιστορικς αξας και μεσα συνδεδεμνο με τη ζω της Maria Callas.

Η Ακαδημα Λυρικς Τχνης προορζεται να γνει χρος Εμπειρας και Γνσης, ειδικ για ταλαντοχους που θα διακριθον στον διεθν χρο, χοντας αποκτσει εφδια ισξια των Ακαδημιν της Ευρπης.

Τλος, σε αυτν την Ακαδημα θα δημιουργηθε μια Αρχειοθκη σε συνεργασα με συλλκτες σπνιων ηχογραφσεων, μαγνητοσκοπσεων και ανκδοτου αρχειακο υλικο που αφορ στη Λυρικ Τχνη και ειδικτερα στη Maria Callas και στο οποο θα χουν πρσβαση οι σπουδαστς της Ακαδημας.

Σμερα, υπρχουν σημαντικς εξελξεις στο να ιδρυθε η Ακαδημα Λυρικς Τχνης Maria Callas, καθς οι ανταποκρσεις των αρμοδων υπουργεων (Παιδεας και Πολιτισμο) εναι πολ θετικς για την υλοποησ της.

B