|
Οι προσπάθειες της Εταιρείας για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Maria Callas», η οποία ιδρύθηκε στις 31 Ιουλίου 2000 από προσωπική πρωτοβουλία και με την συμπαράσταση γνωστών προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κοινωνικό ιστό της χώρας (και αναγνωρίστηκε από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. το 2002), είχε ως όραμα την πραγματοποίηση του μεγάλου έργου της δημιουργίας ενός κατάλληλου κτηρίου για το Λυρικό μας Θέατρο και παράλληλα την ίδρυση Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης που θα φέρει το όνομα της Maria Callas, φόρος τιμής στη μέγιστη καλλιτέχνιδα μουσικό.
Η Εταιρεία στην πορεία των 16 χρόνων από την ίδρυσή της, διοργάνωσε συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, εκπόνησε μελέτες και προσεγγιστικό προϋπολογισμό απαιτούμενων δαπανών και μελετών για τη δημιουργία του Νέου Κτηρίου Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Maria Callas». Ενδεικτικά αναφέρουμε την οργάνωση της μοναδικής έκθεσης με τίτλο «Στον Αστερισμό Maria Callas - η καταγωγή ενός μύθου», με αντικείμενα, σπάνια προσωπικά ντοκουμέντα, video με μαρτυρίες προσωπικοτήτων και συνέντευξη της ίδιας, την πρώτη παρουσίαση «Γλυπτά Κοστούμια Όπερας», από τον Νίκο Φλώρο, την επίσης πρώτη παρουσίαση στην χώρα, της 100μελούς Ορχήστρας Musica Aeterna του Νοvosibirsk, στο Ηρώδειο το 2007, με διευθυντή τον Θόδωρο Κουρεντζή και σολίστ τις Vesselina Kasarova και Simone Kermes, το Διεθνές Συμπόσιο: «Στη Δίνη της Τέχνης. Όπερα-Τάσεις και Ανατροπές», με συμμετοχή ελλήνων και ξένων ομιλητών στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως το 2010, το Gala Όπερας στο Ηρώδειο το 2014 –όπου έγινε και η επίσημη εξαγγελία της ίδρυσης της Ακαδημίας-, και τέλος, το 2015, το 15μερο Φεστιβάλ: «Σινιάλο-Ένας Φάρος Πολιτισμού στον “ΦΛΟΙΣΒΟ”», με συμμετοχές του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Γ΄ Προγράμματος και αφιερώματα σε σκηνοθέτες, ποιητές, μουσικούς κτλ.
Όλες οι σημαντικές αυτές εκδηλώσεις είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αλλά και την άσκηση πίεσης προς την πολιτεία, αφού το έργο αυτό δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό.
Μέσα σ’ αυτή τη φιλοσοφία κινήθηκε η σειρά επαφών με φορείς του πολιτικού αλλά και του οικονομικού χώρου, μεταξύ των οποίων και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Έτσι, το 2006 η εξαγγελία του Ιδρύματος ότι αναλαμβάνει να κατασκευάσει εξ’ ολοκλήρου το κτήριο της Όπερας στο Φαληρικό Δέλτα και να το παραδώσει φέτος στο Υπουργείο Πολιτισμού, που είναι ο επίσημος φορέας στον οποίο ανήκει η Εθνική Λυρική Σκηνή, προσφέρει τη μέγιστη ικανοποίηση στα μέλη της Εταιρείας, δεδομένου ότι αυτή η κατάληξη αποτελεί την επιτυχή ολοκλήρωση ανεξάντλητων προσπαθειών μιας δεκαετίας.
Ως Πρόεδρος της Εταιρείας από κοινού με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και με τη στήριξη Εταίρων και Φίλων συνεχίζουμε το έργο μας προκειμένου να υλοποιηθεί και η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, που θα φέρει το όνομα της Maria Callas. Είναι σημαντικό να ιδρυθεί αυτή η Ακαδημία, δεδομένου ότι θα περιλαμβάνει όλες τις δεξιότητες που αφορούν στην λυρική τέχνη, και που δεν υπάρχουν συγκεντρωμένες ούτε στη χώρα μας, ούτε σε καμία άλλη Ακαδημία του εξωτερικού. Οι σπουδές σε αυτήν θα είναι ισάξιες και θα αναγνωρίζονται από τις μουσικές Ακαδημίες και Σχολές της Ευρώπης.
Η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, δυστυχώς, για λόγους καθαρά τεχνικούς, δεν μπορεί να γίνει δίπλα στην όπερα όπως το οραματισθήκαμε, γι’ αυτό προσανατολιζόμαστε σε ένα κτήριο μεγάλης ιστορικής αξίας και άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωή της Maria Callas.
Η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης προορίζεται να γίνει χώρος Εμπειρίας και Γνώσης, ειδικά για ταλαντούχους που θα διακριθούν στον διεθνή χώρο, έχοντας αποκτήσει εφόδια ισάξια των Ακαδημιών της Ευρώπης.
Τέλος, σε αυτήν την Ακαδημία θα δημιουργηθεί μια Αρχειοθήκη σε συνεργασία με συλλέκτες σπάνιων ηχογραφήσεων, μαγνητοσκοπήσεων και ανέκδοτου αρχειακού υλικού που αφορά στη Λυρική Τέχνη και ειδικότερα στη Maria Callas και στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι σπουδαστές της Ακαδημίας.
Σήμερα, υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο να ιδρυθεί η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas, καθώς οι ανταποκρίσεις των αρμοδίων υπουργείων (Παιδείας και Πολιτισμού) είναι πολύ θετικές για την υλοποίησή της.
Bάσω Παπαντωνίου
|
|